Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Film Až přijde kocour se představí v novém kabátě. Natáčení provázelo zranění Vašáryové i Werichova rakovina

V pražském kině Světozor bude mít dnes večer slavnostní premiéru digitálně zrestaurovaný film Vojtěcha Jasného Až přijde kocour. Je to dva týdny poté, co byl snímek promítnut na filmovém festivalu v Cannes, kam se vrátil po více než padesáti letech. Ve snímku z roku 1963 ztvárnili kromě kocoura hlavní role Jan Werich a Emília Vašáryová. Natáčení však provázela řada problémů, včetně toho, že Werich nemohl v té době hrát a byl nemocný.

Na scénáři se podílel také Jan Werich

Film v roce svého natočení (1963) získal zvláštní cenu poroty a další dvě ceny. Po dnešní premiéře se pak film do kin po celém Česku opět vrátí.

Na scénáři pohádkové alegorie se podíleli Jiří Brdečka a Jan Werich, který ve filmu ztvárnil ústředního vypravěče a zároveň kouzelníka – kastelána Olivu. Se svou tlupou Werich přijíždí do malého českého městečka. Doprovází ho artistka Diana, kterou ztvárnila Emília Vašáryová a kouzelný kcour se slunečními brýlemi. V okamžiku, kdy si je sundá, jeho pohled odhalí skutečné charaktery lidí.

Pod dohledem Národního filmového archivu byla film digitálně restaurován ve studiu L'Immagine Ritrovata. To se na náročné projekty rekonstrukce a restaurování děl světové kinematografie specializuje a díky němu dříve NFA podobně opravil i film Extase, který byl mimo jiné v roce 2019 v Benátkách oceněn jako nejlepší digitálně restaurovaný film.

Čtrnáct koček i výměna za Vinnetoua

Zajímavostí je, že se na filmu podílelo čtrnáct vycvičených koček, které se ve filmu střídaly. V době, kdy byl snímek natočen, se některé filmy ze Západu vyměňovaly za snímky tuzemské. Film Až přijde kocour byl vyměněn za Vinnetoua (1963), což znamenalo velký výdělek i pro režiséra Vojtěcha Jasného, který nedostával peníze za svůj film, ale právě za oblíbeného Vinnetoua.

Během kamerových zkoušek si musela Emília Vašáryová vyzkoušet také cvičení na hrazdě. To pro ni však nepředstavovalo problém, jelikož se do svým sedmnácti let věnovala gymnastice. Jenže při natáčení z hrazdy spadla a zranila se, a tak musela několik dní strávit v Motolské nemocnici.

Kvůli Werichově nemoci muselo být natáčení filmu o rok posnuto. I tak měl během natáčení rakovinu hrtanu a sám se Jasného ptal, zda nemá strach, že umře během natáčení. Ten mu na to odpověděl, že se toho nebojí a že tady bude ještě patnáct let. Werich měl v době natáčení také zakázáno filmovat. Režisér Jasný však prostřednictvím svého přítele a představitele státního filmu, který se osobně znal s tehdejším prezidentem Antonínem Novotným, zprostředkoval povolení, aby Werich mohl ve snímku hrát.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Česká televize

Štítky film, Jasný, kinematografie, Až přijde kocour, Werich, Vašáryová, Vojtěch Jasný, Emília Vášáryová, Jan Werich, Filmový festival v Cannes, kino, Vinnetou, Jiří Brdečka, rakovina, kabát, úraz, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Film Až přijde kocour se představí v novém kabátě. Natáčení provázelo zranění Vašáryové i Werichova rakovina | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.