Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sedm zájemců chce stavět jihovýchodní obchvat Jihlavy. Začít by se mohlo ještě letos

Kraj v těchto dnech kontroluje sedm nabídek, které dostal na stavbu jihovýchodního obchvatu Jihlavy. Návrh na výběr dodavatele stavby krajská rada projedná zřejmě nejdříve v září. Předpokládaná cena zakázky na 5,45 kilometru nové silnice je podle věstníku veřejných zakázek bez daně 720 milionů korun.

„Pokud se podaří vybrat dodavatele a uzavřít smlouvu, je naším přáním stavbu zahájit ještě v letošním roce," uvedla mluvčí kraje Jitka Svatošová.

Uvedená stavba patří mezi největší stavby na krajských silnicích Vysočiny. Z evropských fondů na ni kraj podle dřívějších informací dostane 300 milionů korun. Zahájení zadávacího řízení na dodavatele kraj oznámil ve věstníku 20. května. Lhůtu pro doručení nabídek pak prodloužil z 8. července do 3. srpna.

Nové Veselí a Velký Beranov snad do konce roku 

Stavba nové části silnice by měla podle věstníku trvat 29 měsíců. Z jihlavských ulic by měl obchvat odvést tranzitní dopravu mezi Žďárskem a nájezdem k dálnici D1 u Jihlavy a výpadovými silnicemi na Třebíč a na Znojmo. Nová silnice propojí hlavní tah I/38, kde končí západní obchvat Jihlavy, s krajskými silnicemi II/405 a II/602.

Aktuálně se na Vysočině staví obchvaty Nového Veselí na Ždársku a Velkého Beranova na Jihlavsku, po obou by auta měla začít jezdit koncem tohoto roku. Náklady na stavbu u Nového Veselí budou zhruba 300 milionů korun a na obchvat Beranova přes 600 milionů korun, a to bez daně. Letos zahájená stavba obchvatu Salačovy Lhoty na Pelhřimovsku bude podle věstníku stát bez daně 75 milionů korun.

Obchvaty Velkého Beranova i Nového Veselí by měly sloužit od listopadu

Po nových silničních obchvatech Nového Veselí na Žďársku a Velkého Beranova na Jihlavsku by měla auta začít jezdit v listopadu. Práce u Velkého Beranova se sice zpozdily asi o deset dní kvůli omezením v nouzovém stavu, ale zhotovitel stavby se...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík | Zdroj ČTK

Štítky obchvat, Jihlava, zájemce, dotace, Vysočina, silnice, daň, Nové Veselí, Kraj Vysočina, Velký Beranov, Dálnice D1, Třebíč, Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sedm zájemců chce stavět jihovýchodní obchvat Jihlavy. Začít by se mohlo ještě letos | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.