Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sbírka pro Rohoznou skončila. Na škody po vichřici lidé přispěli víc než milionem korun

V únoru se naší republikou prohnala vichřice Sabine. Jednou z nejpostiženějších obcí byla Rohozná na Jihlavsku, silný vítr tam poničil desítky nemovitostí, mnohé se ocitly zcela bez střechy. Na pomoc obci byla vyhlášená veřejní sbírka, skončila k 31. březnu. Vynesla více než milion korun.

„O rozdělení peněz budou rozhodovat zastupitelé, až bude možné, aby se sešli. Brání tomu současná protiepidemická opatření,“ sdělila starostka obce Štěpánka Šteflová.

Ve středu 1. dubna ještě na obecním úřadě otvírali pokladničku. „Peníze jsme odváděli na účet, protože přes něj musí projít všechno. Takže na něm bylo 1,08 milionu korun," řekla Šteflová.

Do sbírky přispívali jednotlivci, obce i firmy. Podle Šteflové projevili solidaritu lidé napříč celou zemí, přispívali do posledního dne sbírky. V kasičce, kam bylo možné přispět hotově, bylo 187 tisíc korun.

Radní kraje chtějí dát Rohozné postižené vichřicí 1,5 milionu korun

Radní Kraje Vysočina doporučili zastupitelům schválit pro obec Rohozná na Jihlavsku postiženou únorovou vichřicí Sabine dar 1,5 milionu korun. Rozhodli tak na základě žádosti, ve které obec uvedla, že postižených objektů bylo v obci 81, z toho osm...

Vichřice zasáhla asi 80 objektů, rodinných domů, stodol i plotů nebo bazénů. Poškodila i kapli svatého Václava, bývalou školku, dílny, garáže a sklad, který bylo nutné zbořit. Poničila i takřka nové střechy. Jednou z nich byla střecha na nové hasičské zbrojnici. Vlivem větru spadly také oba její štíty. Náklady na opravu byly okolo 850 tisíc korun.

Škody na pojištěném majetku, mezi které zbrojnice patřila, obec vyčíslila na 1,075 milionu korun, škody obyvatelé odhadli na osm milionů korun.

Ohodnoť článek

Foto HZS Kraje Vysočina

Štítky vichřice, Sabine, vítr, škoda, Rohozná, sbírka, střecha, Storm Ciara, okres Jihlava, svatý Václav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sbírka pro Rohoznou skončila. Na škody po vichřici lidé přispěli víc než milionem korun | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.