Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

O opravu zámku v Telči nikdo neprojevil zájem, lhůta je prodloužena do 18. prosince

Do výběrového řízení na dodavatele rozsáhlé opravy zámku v Telči na Jihlavsku se nikdo nepřihlásil. Původní lhůta pro podání nabídek vypršela ve středu. Kvůli nezájmu dodavatelů ji Národní památkový ústav v Českých Budějovicích, který spravuje i památky na Vysočině, prodloužil do 18. prosince, řekla jeho mluvčí Markéta Slabová. Renesanční skvost čeká na obnovu za asi 240 milionů korun hrazenou především z evropských a národních dotací.

Obnova zámku má skončit v roce 2022. Ve stejném roce si Telč připomene 30 let od zápisu svého historického centra na seznam památek UNESCO. Rekonstrukce zámku je rozdělená na stavební a restaurátorské práce a na expoziční část. „Budujeme kompletně zámecké muzeum, a tam bude druhý dodavatel," řekl už dřív ředitel českobudějovického NPÚ Petr Pavelec.

Muzeum v jižním zámeckém křídle bude přístupné celoročně. Zámek má prozatím návštěvnickou sezonu od dubna do října. Kromě muzea se návštěvníci dočkají i nového zázemí v bývalé zámecké jídelně. Pracovat se bude také v zámeckém pivovaru, ze kterého bude depozitář.

Zámek už se na opravu připravuje delší dobu. Musel vystěhovat některé části a uzavřel svoji galerii, ve které je nyní depozitář. I kvůli tomu mu letos ubylo návštěvníků. Namísto asi 96 tisíc jich přišlo přibližně 70 tisíc. Přesto zůstává zámek, který korunuje malebné telčské náměstí, nejnavštěvovanější památkou v kraji. Přístupný veřejnosti má zůstat i po dobu oprav.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky památky, zámek, stavba, Telč, oprava, Národní památkový ústav, České Budějovice, Kraj Vysočina, okres Jihlava, muzeum, Světové dědictví UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O opravu zámku v Telči nikdo neprojevil zájem, lhůta je prodloužena do 18. prosince | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.