Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dny otevřených ateliérů na Vysočině omezuje obava z koronaviru. Někde je třeba rezervace

Letošní desátý ročník Dnů otevřených ateliérů na Vysočině ohrožuje epidemie koronaviru. Jarní menší zájem umělců a řemeslníků se přes léto zlepšil. Nyní se ale znovu začínají z akce odhlašovat, jiní zavedli rezervační systém na počet návštěvníků. Lidé, kteří budou chtít 3. a 4. října dílny tvůrců navštívit, by si měli předem ověřit, že je skutečně otevřeno. Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod údaje na webu pravidelně aktualizuje, řekla koordinátorka akce Martina Mrázová.

Dny otevřených ateliérů platí Kraj Vysočina, který je zároveň zřizovatelem havlíčkobrodského muzea. Náklady na akci jsou podle Mrázové kolem 250 tisíc korun.

Kraj se myšlenkou seznámit veřejnost s regionální tvorbou přímým kontaktem s tvůrci inspiroval v Dolním Rakousku, respektive v jižních Čechách. Tam se umělecké ateliéry pravidelně otevírají po vzoru těch rakouských ještě o tři roky déle než na Vysočině. Před deseti lety se stejně jako Vysočina připojil i Jihomoravský kraj.

Zjara se přihlásilo 55 ateliéru, později se počet přihlášených dostal až na obvyklých 120 včetně uměleckých škol, galerií a muzeí. „Do poslední chvíle čekáme, jestli akci spustit, nebo ne. Nová opatření přibývají pomalu každý den. Odhlášené ateliéry píšeme hned na hlavní stránku webu, zatím jich je jedenáct, což není až tolik, ale víme, že plno jiných pořád ještě zvažuje, zda otevřít," řekla Martina Mrázová.

Mezi přihlášenými ateliéry jsou letos nováčci, nejvíc na Pelhřimovsku. Poprvé zvou do dílny Mydlírna Jo z Horní Cerekve nebo pelhřimovské papírnictví Piiir. „Pak se přihlásila také skupina Penocze. Ti vyrábějí sklo a designové výrobky ze skla," řekla Mrázová.

Pro případ, že by se ateliéry vůbec otevřít nemohly, připravilo muzeum časopis, který výtvarníky a jejich dílny představuje. Dostupný je v elektronické i tištěné verzi. Papírovou podobu získají zájemci především v informačních centrech na Vysočině nebo v jihlavském či havlíčkobrodském muzeu a galerii.

Autoři | Foto mapy.cz

Štítky kultura, muzea, řemesla, Vysočina, ateliér, Kraj Vysočina, dílna, muzeum, pandemie covidu-19, Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod, COVID-19, Dolní Rakousy, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dny otevřených ateliérů na Vysočině omezuje obava z koronaviru. Někde je třeba rezervace | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.